Efterårs lagkage – November

I   lørdags fik vi en masse gæster til noget frokost mm. Derfor skulle der selvfølgelig være noget kage til bagefter, og den fik jeg så lov til at bage blev så til, den her kage med mandelbunde, blåbær/brombær mousse og chokolade mousse med halv hvid og halv mørk chokolade, kagen blev pyntet med nødder og friske bær, og var et stort hit blandt gæsterne, så den opskrift skulle i selvfølgelig også have.

Selve kagen er glutenfri, og den passer til ca 12-15 personer.

Ingredienser

Mandelbunde:

150 g æggehvider

100 g rørsukker

ca. ½ tsk vaniljesukker

100 g mandler

35 g smør

 

Blåbær/brombær mousse:

2 blade husblas

½ vaniljestang

25 g rørsukker

½ øko citron (du skal bruge både saft og skal)

150 g blåbær og brombær blandet

1 ½ dl fløde

 

Chokolade mousse:

2 blade husblas

95 g hvid chokolade

95 g mørk chokolade

4,5 dl fløde

 

I øvrigt:

50 g friske brombær

50 g friske blåbær

50 g nødder

skovsyre

evt. spiseligt glimmer 😉

Springform på 11 cm i diameter

Kagering på 12 cm i diameter

Fremgangsmåde:

Nøddebunde:

  1. Pisk æggehvider luftige til de danner små toppe.
  2. Tilføj sukker og vaniljesukker og pisk til en sej marengs.
  3. Hak nødderne fint, og smelt smørret.
  4. Vend forsigtigt nødder og smør sammen med marengsen.
  5. Kom halvdelen af dejen i en springform beklædt med bagepapir i bunden, og bag det i 20 – 25 minutter ved 180 grader varmluft.
  6. Bag resten af dejen, så du har 2 bunde.
  7. Rengør springformen, kom kageplast rundt i kanterne og kom den ene bund i springformen igen.

 

Brombær/blåbær mousse:

  1. Udblød husblassen i koldt vand.
  2. Flæk vaniljestangen og skrab det sammen med lidt af sukkeret.
  3. Kog sukker, vaniljesukker, citron skal + saft, og bær i en gryde i ca 10 minutter.
  4. Tag det af varmen og sigt det så du kun har bærsaften tilbage. (Gem bærmosen)
  5. Smelt husblassen i den varme bærsaft, og lad det køle til det er lunt.
  6. Pisk flødeskummet let, og vend det forsigtigt sammen med bærsaften.
  7. Smør bærmosen ud over nøddebunden.
  8. Kom herefter moussen udover bunden, og læg den anden bund ovenpå.
  9. Sæt kagen i køleskabet i mindst 3 timer (gerne natten over.) Eller på frys i 1 ½ – 2 timer.

 

Chokolademousse:

  1. Udblød husblassen i koldt vand.
  2. Hak chokoladen, og kom den i en skål.
  3. Varm fløden op til lige under kogepunktet, hæld den over chokoladen, og rør det forsigtigt sammen, til al chokoladen er smeltet.
  4. Tilsæt den udbløde husblas, og rør rundt til det er smeltet.
  5. Kom massen over i en plasticpose, eller i en skål med husholdningsfilm som er trykket helt ned på overfladen.
  6. Sæt den i køleskab i mindst 3 timer gerne natten over (massen kan også sagtens laves et par dage før og så bare stå på køl).
  7. Pisk chokoladecremen luftig med en elpisker, og hæld moussen op i en sprøjtepose.

 

Samling og pynt af kagen:

  1. Befri kagen fra springformen, og placer den i en lidt større kagering, på det fad som du vil servere kagen på.
  2. “Støb” chokolademoussen rundt langs kanten, og på toppen af kagen.
  3. Bank kagen let mod bordpladen for at undgå luftbobler, og glat overfladen med en kagespatel eller en ske.
  4. Stil kagen på køl i mindst 3 timer, eller natten over.
  5. Når kagen har sat sig, befries den fra kageringen, og stryg kanten med en varm kagespatel, for at kanten bliver skarp.
  6. Dekorer kagens top med friske brombær, nødder, skovsyre og blåbær. (og gerne noget glimmer 😉
  7. NYD!!!

/Kir