Varme hveder

-Varme hveder De varme hveder blev opfundet i gamle dage, da bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang dagen inden store bededag eller på selve dagen, og derfor bagte de hveder, som folk kunne tage med hjem og varme dagen efter. Men som regel blev hvederne spist allerede aftenen inden, mens de var sprøde og gode, og derfor fik vi Danmark tradition for at spise varme hveder store bededagsaften.

Hvederne er ikke blevet så luftige, og de er også blevet lidt sprækkede, den eneste grund til det er at Kirstine var så “god” at tabe dem på gulvet…

Opskriften her er lavet meget lig Mette Blomsterbergs varme hveder, og smager virkelig godt.

Hveder

INGREDIENSER (Ca. 12 hveder)

25 g gær

2,5 dl mælk

1 tsk. groft salt

50 g sukker. Det kan evt. erstattes af 10 gram Stevia (Det smager nok lidt anderledes)

2 tsk. Stødt kardemomme

2 æg str. M-L

Ca. 500 g mel

75 g blødt smør

RUS_3760

FREMGANGSMÅDE

  1. Smuldr gæret i en skål. Lun mælken til den er ca. fingervarm og hæld den ned til gæret. Mælken må ikke overstige 37 °C
  1. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg, og næsten alt melet.
  1. Ælt dejen i ca. 10 minutter, på røremaskine eller med håndmixer.
  1. Skru lidt ned for hastigheden og tilsæt smørret mens der æltes stille og roligt.
  1. Tilsæt mere mel, til dejen hænger godt sammen men den skal stadig være godt sammenhængende. En tør dej giver et kedeligt resultat.
  1. Lad dejen hæve på et meldækket bord i ca. 20 minutter, og del den derefter i 12 lige store stykker. Smør formen med margarine eller put bagepapir i
  1. Tril dejen til boller og lig dem i formen bollerne skal ligge tæt men må ikke røre hinanden.

9.     Lad dem hæve i mindst 1½ time til de er hævet til mindst dobbelt størrelse.

  1. Bag hvederne i en 190 grader varm ovn i ca. 15 min eller til de er godt gyldne og bagt i bunden.
  1. Tag hvederne ud af ovnen og lad dem køle af i ti minutter på pladen og lad dem derefter køle af på en bagerist.
  1. NYD

Hveder

/Kir & Cat